Sierra de São Mamede, Februari 2022 –
Het is moeilijk voor te stellen, maar de enorme granieten rotsen en stenen die je hier aantreft zullen ooit tot klei vervallen.
Het is zichtbaar hoe erosie door weer, wind en water het keiharde graniet heeft aangetast.
Graniet is een stollingsgesteente en bestaat uit vulkanisch magna (vloeibare mineralen) dat honderden miljoenen jaren geleden diep onder de grond is afgekoeld. Door de langzame afkoeling zijn kristallen ontstaan van wisselende hardheid.
Door erosie en chemische invloeden zal de steen uiteindelijk uiteen vallen tot kleine korreltjes (zand), minieme schilfertjes (klei) en kalk. Graniet bestaat uit de mineralen kwarts, veldspaat en mica en deze mineralen bepalen de samenstelling van de klei.
Waar de weggespoelde schilfertjes zich verzamelen kun je klei vinden. In Nederland uitsluitend langs rivieren en de zee. In Spanje zijn de kleiconcentraties soms miljoenen jaren oud en door aardverschuivingen diep onder de grond terechtgekomen. Zulke klei-aders worden soms gewonnen via mijnschachten.
Na het bakken op temperaturen tussen 900 en 1200 graden Celsius wordt de klei tot keramische steen. En over vele miljoenen jaren zal ook deze steen weer tot klei uiteen vallen…